Οδηγός Συντήρησης Υλικών

ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες γενικές οδηγίες και συμβουλές για την συντήρηση των προϊόντων σας. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τις οδηγίες συντήρησης του κάθε προϊόντος ξεχωριστά.

ΜΕΛΑΜΙΝΗΟι λεκέδες στην επιφάνειά της καθαρίζονται εύκολα αλλά θα πρέπει να προσέχετε γιατί η μελαμίνη είναι ευαίσθητη στο νερό και την υγρασία και απορροφά το νερό ευκολότερα από το μασίφ(συμπαγές) ξύλο.

ΞΥΛΟ ΜΑΣΙΦΤο ξύλο μασίφ οποιουδήποτε είδους θεωρείται υψηλής ποιότητας. Σε περίπτωση φθοράς ή γρατζουνιάς μπορεί να επιδιορθωθεί και να αντέξει για πολλά χρόνια. Για να καθαρίσουμε το ξύλο από τις σκόνες και την πολυκαιρία χρειάζεται ένα υλικό δραστικό αλλά και αρκετά ήπιο, για να μην καταστρέψει το ξύλο. Αρχικά ξεσκονίζουμε και σαπουνίζουμε το έπιπλο μας. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε έναν χειροποίητο καθαριστικό πολτό με ελαιόλαδο, ξύδι και σόδα. Φτιάχνουμε μια πάστα με 1 μέρος λάδι και 1/2 μέρος ξύδι ( ή λεμόνι) και προσθέτουμε σε αυτό 2 μέρη σόδα. Αναμιγνύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο πολτό. Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα βαμβακερό πανί και τρίβουμε την επιφάνεια, ακολουθώντας πάντα τα νερά του ξύλου.

Θρέψη και ενυδάτωση ξύλινων επίπλων

Τα έπιπλα που είναι φτιαγμένα από καλό, αληθινό ξύλο θέλουν τακτικά ενυδάτωση, γιατί το ξύλο τους ξεραίνεται εύκολα. Γι’ αυτό αν τα έχετε κοντά σε τζάκι ή καλοριφέρ πρέπει να τα απομακρύνετε, γιατί θα σας χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογίζετε. Η υγρασία είναι η τροφή του ξύλου. Αρκεί βέβαια να υπάρχει στον χώρο σε κανονικά επίπεδα! Τα έπιπλα συνήθως χρειάζονται τακτικά ενυδάτωση, τουλάχιστον μια φορά κάθε τρεις μήνες. Η μία λύση που προτείνουμε είναι να τα θρέφετε τακτικά με κερί, που μπορείτε να βρείτε εύκολα σε όλα τα σουπερ -μάρκετ. Υπάρχουν επίσης και ειδικά λάδια για αυτή την δουλειά αλλά και ένα παιδικό λαδάκι ή λίγο ελαιόλαδο κάνει την ίδια δουλειά! Το παραδοσιακό μελισσοκέρι, που μυρίζει κι ωραία είναι μια ακόμα λύση για όσους προτιμούν φυσικά υλικά. Όποιο υλικό κι αν βάλετε, αλείψτε το με ένα βαμβακερό πανί (ακολουθώντας πάντα τα νερά του ξύλου). Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα για να απορροφηθεί εύκολα.

Τέλος, για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με ξυλοφάγα έντομα (κυρίως σαράκι) συνιστάται η εφαρμογή διάφορων επιφανειακών σκευασμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν εμφανιστεί σαράκι, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

ΚΑΠΛΑΜΑΣΟ καπλαμάς καθαρίζεται γενικά εύκολα με ένα υγρό πανί και στέγνωμα. Ανά τακτά διαστήματα θα πρέπει να γυαλίζεται, ιδιαίτερα εάν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

MDFΤα έπιπλα από MDF ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια από MDF καθαρίζεται εύκολα με ένα ελαφρώς υγρό πανάκι. Σε περίπτωση λεκέδων χρησιμοποιήστε λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Σε κάθε περίπτωση, αφού τελειώσετε το καθάρισμα, περάστε όλες τις επιφάνειες με ένα στεγνό πανί για να μην μείνει καθόλου υγρασία.

WICKER/RATTANΕάν το wicker έπιπλό σας είναι από φυσικές ίνες, τότε χρειάζεται άφθονο νερό -κρύο ή ζεστό-κι ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά, ούτε λευκαντικά και γυαλιστικά, γιατί θα ξεβάψουν το χρώμα. Αν παρ'όλα αυτά η χρήση απορρυπαντικού είναι απαραίτητη, τότε χρησιμοποιούμε απαλό σαπούνι ή λίγη σόδα φαγητού διαλυμένη σε ζεστό νερό. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε πιεστικό μηχάνημα ή λάστιχο με πίεση γιατί θα καταστρέψουμε τις ίνες. Τέλος αν δεν έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης σε εσωτερικό χώρο, στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καλό θα ήταν να τα καλύψουμε με αεριζόμενα καλύμματα. Εάν όμως το wicker σας είναι από συνθετικές ίνες (συνήθως PVC και άλλες τεχνητές ίνες), τότε δεν απορροφά θερμότητα, είναι πλήρως ανθεκτικό στο νερό (αδιάβροχο), δεν αλλοιώνεται το σχήμα του, αλλά και το χρώμα του και αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη και εύκολη, ώστε να παραμείνει για πολλά χρόνια σε άριστη κατάσταση.

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ/ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟ ΥΦΑΣΜΑΤο πολυεστερικό ύφασμα είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί να πλυθεί και να στεγνώσει στο σπίτι.

ΥΦΑΣΜΑ ΤΥΠΟΥ NUBUCKΤο ύφασμα τύπου Nubuck δεν έχει τις ευαισθησίες άλλων τύπων επένδυσης, οπότε και αυτό με την σειρά του δεν αποτελεί πρόβλημα στην συντήρηση του και στο καθάρισμα. Ένα σκούπισμα με ένα υγρό πανί συνήθως είναι αρκετό για το σωστό καθάρισμα. Καλό είναι να αποφεύγονται τα λευκαντικά και οι χλωρίνες.

NUBUCK ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤο δέρμα Nubuck μπορεί να καθαριστεί γενικά τρίβοντας ένα υγρό πανί που δεν αφήνει χνούδι στην επιφάνεια, κατά προτίμηση πανάκι μικροϊνών. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό με ευθείες κινήσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΓΙΟΥΤΑ(JUTE)Η γιούτα είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο είναι πολύ εύκολο να καθαριστεί. Ανάλογα την χρήση και την επιφάνεια που αποτελείται από γιούτα, μπορείτε να την καθαρίσετε με μια ηλεκτρική σκούπα ή ένα υγρό πανί. Εάν η γιούτα σας, είναι αναμιγμένη με συνθετικά υλικά, τότε η συντήρηση είναι ακόμα πιο εύκολη!

ΤΕΧΝΟΔΕΡΜΑ Ή PU LEATHERΔεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση επειδή το τεχνόδερμα δεν φθείρεται εύκολα, δεν εμφανίζει «ραγάδες», και το χρώμα δεν επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ένα πέρασμα με ένα μαλακό βρεγμένο πανί είναι αρκετό. Εάν υπάρξει λεκές που δεν βγαίνει με βρεγμένο πανί, τότε και μόνο χρησιμοποιείται ήπιο απορρυπαντικό με ουδέτερη δράση.

SUEDE(ΣΟΥΕΝΤ)Το suede ύφασμα γενικά χρειάζεται ειδική διαδικασία περιποίησης ανάλογα μάλιστα και το είδος του λεκέ. Γενικά, θα χρειαστείτε τα εξής:

Μια πετσέτα μπάνιου

Μια καθαρή γόμα για μολύβι (η κλασική σβήστρα του σχολείου)

Μια βούρτσα σουέντ (πωλούνται στο εμπόριο)

Λευκό ξύδι

Ένα καθαρό, στεγνό πανί

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Τρίψτε απαλά το σουέντ με την πετσέτα.

Αφαιρέστε τους ξηρούς λεκέδες με τη γόμα μολυβιού.

Περάστε πάνω από το σουέντ με τη βούρτσα σουέντ.

Απλώστε λίγο ξύδι στους λεκέδες.

Τρίψτε απαλά τους λεκέδες με ένα στεγνό πανί και αφήστε το σουέντ να στεγνώσει στον αέρα.

-Για να καθαρίσετε λάσπη, λάδι ή μελάνι, θα χρειαστείτε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Διαλυτικό στεγνού καθαρισμού

Στυπόχαρτο (ειδικό χαρτί για απορρόφηση υγρών)

Ειδικό προϊόν που απομακρύνει τα λίπη σε δέρματα

Βούρτσα σουέντ

Λίμα νυχιών

Πετσέτα με ψηλό πέλος (χοντρή)

Καθαρό, στεγνό πανί

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Λεκέδες από μελάνι: Καθαρίστε αμέσως τον λεκέ για να αφαιρέσετε το περισσότερο μέρος. Ταμπονάρετε με λίγο διαλυτικό στεγνού καθαρισμού. Το διαλυτικό και ο λεκές κανονικά εξατμίζονται.

Λάσπη: Ξύστε απαλά τη λάσπη με μια λίμα νυχιών.

Λεκέδες από λίπος ή λάδια: Βάλτε στο στυπόχαρτο λίγο από το ειδικό προϊόν για την απομάκρυνση των λιπών για δέρματα και ταμπονάρετε τον λεκέ. Στην συνέχεια απλώστε με ένα καθαρό πανί και ακολουθήστε τις οδηγίες για το προϊόν. Αφήστε να στεγνώσει μέχρι να γίνει σκόνη. Βουρτσίστε τη σκόνη με την βούρτσα σουέντ.

Γενικά, μην χρησιμοποιείτε νερό στα υφάσματα σουέντ!

ΒΕΛΟΥΔΟΧρησιμοποιείστε την ηλεκτρική σας σκούπα με το εξάρτημα με την μαλακή τρίχα και με απαλές κινήσεις καθαρίστε το βελούδο. Εάν υπάρχει λεκές βρέξτε ελαφρώς ένα πανάκι και τρίψτε πολύ απαλά το λεκέ χωρίς να ασκείτε πίεση γιατί θα ποτίσει ακόμα πιο βαθιά. Για σκληρούς λεκέδες χρησιμοποιείστε με τον ίδιο τρόπο και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Το πιο σημαντικό είναι να στεγνώσετε το βελούδο αμέσως μετά με μια στεγνή πετσέτα. Γενικά, καλό είναι να βουρτσίζετε τακτικά οτιδήποτε βελούδινο έχετε, με ειδική βούρτσα για βελούδο, για να διατηρηθεί η ομαλή και απαλή επιφάνειά του.

ΜΕΤΑΞΙ / SILKΓενικά, το μετάξι δεν πλένεται όπως τα υπόλοιπα υφάσματα. Οπότε, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τρόπους στο χέρι, για καλύτερο καθαρισμό. Συνήθως, λοιπόν, χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού διαλυμένο με αρκετό νερό και με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίβουμε τον λεκέ που μας ενοχλεί. Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ λευκαντικά στο μετάξι!

ΜΕΤΑΛΛΟΕδώ έχουμε διάφορες εφαρμογές σε μεταλλικά έπιπλα ή αντικείμενα. Εάν πρόκειται για οτιδήποτε μεταλλικό εσωτερικού χώρου, ένα ξεσκόνισμα ή ένα καθάρισμα με υγρό πανί σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Ωστόσο, εάν πρόκειται για μεταλλικά έπιπλα εξωτερικού χώρου, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένα βήματα. 1. Για μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας, περάστε τα μεταλλικά σας έπιπλα με προστατευτική κρέμα από κερί που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα από εμπορικά καταστήματα. 2. Εάν τα έπιπλά σας είναι επεξεργασμένα και βαμμένα με την μέθοδο του powder-coating (ηλεκτροστατική βαφή) τότε είναι πολύ ανθεκτικά και καθαρίζονται εύκολα με ένα υγρό πανί. 3. Εάν τα μεταλλικά σας έπιπλα δεν έχουν ηλεκτροστατική βαφή, τότε θα πρέπει να τα προσέχετε περισσότερο και να τα κρατάτε μακριά από νερά και υγρασία. Μπορείτε να τα καλύψετε με ειδικά καλύμματα και τον χειμώνα να τα βάζετε εάν μπορείτε σε εσωτερικό χώρο. 4. Εάν παρατηρήσετε σκουριά, τότε αφαιρέστε την με νέφτι και στην συνέχεια περάστε με αντισκωριακό βερνίκι πριν βάψετε με μπογιά ανθεκτική στην οξείδωση.

Γενικά, όμως, πολύ μεγάλη σημασία έχει και το μέρος που θα τοποθετηθούν τα μεταλλικά έπιπλα. Εάν, λοιπόν, ζείτε πολύ κοντά σε θάλασσα να έχετε υπόψη σας ότι αργά ή γρήγορα η οξείδωση θα εμφανιστεί. Η υγρασία σε συνδυασμό με την αλμύρα στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για οτιδήποτε μεταλλικό.

ΜΑΡΜΑΡΟΤο μάρμαρο είναι ένα πολύ διαδεδομένο υλικό και παραδοσιακό. Τι κάνουμε όμως εάν λεκιαστεί; Για παράδειγμα, λάδια και λίπη, καφές, τσάι, κρασί, χυμοί φρούτων, σάλτσες και άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή με μάρμαρα μπορούν να δημιουργήσουν αντιαισθητικούς και δύσκολους λεκέδες. Υπάρχουν λοιπόν διάφορες περιπτώσεις:

– Εάν οι μαρμάρινες επιφάνειες έχουν μόνο σκόνη αραιώνουμε σε χλιαρό νερό λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και χρησιμοποιούμαι ένα μαλακό ύφασμα για να καθαρίσουμε.

– Εάν είναι πιο λερωμένες το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού πλύνουμε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλουμε καλά και να τρίψουμε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσουμε τυχόν θαμπάδες.

– Αν οι λεκέδες είναι πιο σοβαροί, χρειαζόμαστε μαγειρική σόδα, ένα βρεγμένο πανί και νερό για ξέβγαλμα. Τρίβουμε καλά τη μαγειρική σόδα με το υγρό πανί στην επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε. Ξεβγάζουμε με νερό και στεγνώνουμε με μια πετσέτα.

– Αν τα πιο πάνω δεν φέρουν αποτέλεσμα διότι οι λεκέδες έχουν απορροφηθεί και είναι πιο σοβαροί, φτιάχνουμε μια “πάστα” με σόδα και νερό. Απλώνουμε μια μεγάλη δόση στο χρωματισμένο μπάλωμα στο μάρμαρο μας, καλύπτουμε την περιοχή με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για είκοσι τέσσερις ώρες. Ξεπλένουμε με αρκετό νερό.

– Τελευταία λύση, αν το μάρμαρο είναι ανοιχτού χρώματος και έχει απορροφήσει πολλούς λεκέδες με χρώματα, χρησιμοποιούμε οξυζενέ. Ρίχνουμε λίγο οξυζενέ στη πολύ λερωμένη επιφάνεια σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε από 1-2 ώρες έως και 24 ώρες ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που έχει δημιουργηθεί. Ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε και την επόμενη ημέρα αν είναι απαραίτητο. Είμαστε προσεκτικοί με αυτή τη μέθοδο αν το μάρμαρο μας είναι σκούρο στο χρώμα, διότι αυτό το συστατικό μπορεί να ξεβάψει το μάρμαρο.

ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΤο πολυπροπυλένιο είναι το πιο εύκολο υλικό στην συντήρηση του και το καθάρισμά του. Έχει μεγάλη αντοχή στην θερμότητα και φυσικά στο νερό ως πλαστική ύλη που είναι. Οπότε μπορεί άνετα να πλυθεί με τρεχούμενο νερό σε εξωτερικό χώρο και να στεγνώσει φυσικά.