Γλωσσάρι

ABS

"Acrylonitrile butadiene styrene" τύπος πλαστικού που λόγω της χημικής του σύστασης είναι ανθεκτικότερο από τα συνηθισμένα πλαστικά.

Acacia

Τροπικό ξύλο "ακακία" με πυκνότητα από 540 kg/m3 , κατάλληλο για έπιπλα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η ακακία είναι Ιθαγενές είδος της Βορείου Αμερικής και εισήχθη στην Ευρώπη τον 17ο περίπου αιώνα. Είναι φυλλοβόλο δέντρο μέτριου μεγέθους, ύψους 20-25 μέτρων, και ανθίζει την Άνοιξη από Απρίλιο έως Μάιο. Υπάρχουν περίπου 1.300 είδη ακακίας και στην Ελλάδα πολύ λίγα από αυτά ευδοκιμούν. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι φύεται σε χαλαρά, βαθιά και νωπά εδάφη, αλλά η προσαρμοστικότητά της είναι εξαιρετική και μπορεί να «πιάσει» ακόμα και σε πολύ φτωχά και ξηρά εδάφη. Είναι ένα όμορφο δέντρο και χάρη στην ευκολία της ανάπτυξής της και στην αντοχή της στο κλάδεμα, έχει κερδίσει την θέση της σε πάρκα ως καλλωπιστικό δέντρο.

Alu

Αλουμίνιο.

Antique

Βαφή - απομίμηση παλιού επίπλου (αντίκα).

Bent Glass

Γυαλί διαμορφωμένο κάτω από υψηλή θερμοκρασία.

Bent Wood

Ξύλο επεξεργασμένο με ατμό έως ότου γίνει ευλύγιστο.

Bonded Leather

Τεχνητό δέρμα κατασκευασμένο από υπολείμματα δέρματος κατά τουλάχιστον 60%, αναμεμιγμένα με πολυουρεθάνη.

Cement

Χρώμα απόχρωσης τσιμέντου.

Deco

Τυπωμένο ύφασμα.

Ebony Oak

Χρώμα Σκουρόχρωμης δρυός (βελανιδιάς)

Elm
Χρώμα απόχρωσης ελάτης.

Frame

Σκελετός.

Genuine Leather

Δέρμα πρώτης ποιότητας.(αυθεντικό)

Grain

Επιφάνεια με σαγρέ υφή.

Half Round Wicker

Στρογγυλό συνθετικό κορδόνι κομμένο στη μέση κατά μήκος σε απομίμηση μπαμπού.

Hard Acacia

Ινδική ακακία μασίφ, εξαιρετικής αντοχής.

HDPE

"High density polyethylene" Yψηλής πυκνότητας και αντοχής πολυαιθυλένιο.

-High Gloss

Γυαλιστερή λάκα. (Δες και παρακάτω για λάκα)

Inox

Κράμα ανοξείδωτου μετάλλου για χρήση σε εσωτερικούς χώρους.

Inox #304

Κράμα ανοξείδωτου μετάλλου για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

KD

Knocked Down / Αμοντάριστο είδος.

Leather Air

Συνθετικό ύφασμα φτιαγμένο για να μοιάζει με δέρμα αλλά έχει την «αναπνοή» του υφάσματος. Επίσης έχει μία ελαφριά βελούδινη υφή για πιο ευχάριστη αίσθηση.

Leg Tube

Σωλήνας σκελετού.

PU Leather ή Τεχνόδερμα

Τεχνόδερμα με υφή λινού υφάσματος. Το τεχνόδερμα είναι η εξέλιξη της δερματίνης αλλά με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν ξεχωρίζει εύκολα στο μάτι από το αληθινό δέρμα. Η σύνθεση του τεχνοδέρματος είναι κατά βάση η πολυουρεθάνη και μικρο-ίνες πολυαμιδίου σε αντίθεση με την δερματίνη που περιέχει κατά βάση PVC με αποτέλεσμα να μην «αναπνέει» το υλικό.

Malaysian Oak

Δρυς Μαλαισίας με πυκνότητα 595kg/m3 , κατάλληλο για έπιπλα εσωτερικού χώρου.

Massage

Περιέχεται μηχανισμός μυοχαλαρωτικού μασάζ.

MDF

Ινοσανίδα "Medium Density Fiberboard" Τεχνητό ξύλο κατασκευασμένο από πολτό ξύλου με αναμίξεις χημικών και κόλλας. H μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδες η όπως αναφέρονται MDF είναι μία οικονομική και ανθεκτική επιλογή για την κατασκευή επίπλων. Το MDF ξύλο είναι ουσιαστικά πριονίδι και κόλλα που έχουν συγχωνευθεί μαζί με την πίεση και τη θερμότητα. Το υλικό από μόνο του είναι ευαίσθητο, γι’ αυτό και δεν το αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένο. Όμως η επιφάνεια του είναι πολύ λεία γι’ αυτό και είναι ιδανικό για βαφή και επικόλληση ξύλου από καπλαμά. Τα περισσότερα έπιπλα σε χρώμα στο παζάρι έχουν σαν βάση τους το MDF.

Μesh

Διάτρητο υλικό. Πλέγμα διαφόρων ειδών, υλικών και τύπων.

Mesh CS

Διάτρητο υλικό οριζόντιας ύφανσης.

Μicrofiber

Συνθετική ίνα με διάμετρο μικρότερη από αυτή του μεταξιού. Συνήθως κατασκευασμένο από Pοlyester.

Μilky White

Γαλακτερό άσπρο.

MP

Ενισχυμένο χαρτοκιβώτιο για μεγαλύτερη προστασία κατά την μεταφορά.

Nubuck

100% πολυεστερικό ύφασμα με υφή και αίσθηση δέρματος. Το Nubuck είναι ένα είδος δέρματος με απαλή, βελούδινη υφή και είναι ένα από τα πιο ακριβά δέρματα. Η υφή της επιφάνειας στο δέρμα Nubuck το καθιστά ένα μοναδικό υλικό που ξεχωρίζει. Μπορεί να προσαρμόσει γρήγορα τη θερμοκρασία του στη θερμοκρασία του σώματος, έτσι είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι και δεν είναι τόσο κολλώδες όσο τα τεχνητά υλικά. Μοιάζει πολύ με το suede ωστόσο η μεγάλη διαφορά τους βρίσκεται στην διαδικασία κατασκευής τους με το nubuck να προσφέρει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα καθώς επίσης και ευκολία στον καθαρισμό.

Oak

Είδος ξύλου, δρυς (βελανιδιά). Η δρυς είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σκληρό ξύλο. Μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικές ποικιλίες: λευκή και κόκκινη. Η κόκκινη ποικιλία είναι επίσης γνωστή ως μαύρη δρυς (αναφέρεται στο φλοιό της). Η δρυς είναι ένα βαρύ, ανθεκτικό, σκληρό ξύλο που γρατζουνιέται δύσκολα. Έχει πολύ ιδιαίτερα νερά ξύλου και φινίρισμα.

Οlefin

Συνθετικό ύφασμα εξαιρετικής αντοχής στο ηλιακό φως και την υγρασία. Πολύ ανθεκτικό σε μύκητες και λεκέδες.

Patchwork

Ύφασμα κατασκευασμένο από συρραφή διαφόρων σχεδίων και ποιοτήτων μικρών κομματιών υφάσματος.

PC

Polycarbonate / Πολυανθρακικό πολυμερές πλαστικό.

Pear Glass

Διακοσμητικό γυαλί ημιδιάφανο, εσωτερικώς ανάγλυφο.

Pine

Πεύκο. Το πεύκο είναι ένα μαλακό, λευκό ή ανοιχτό κίτρινο ξύλο το οποίο είναι ελαφρύ σε βάρος με ευθύγραμμα νερά ξύλου. Αντέχει στη συρρίκνωση, διόγκωση και κάμψη, ωστόσο είναι ευαίσθητο στις φθορές και τα χτυπήματα. Είναι οικονομικό και επιδέχεται εύκολα βαφής για αυτό χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή παιδικών βιβλιοθηκών.

Pole

Ο ιστός της ομπρέλας.

Polywood

Η πλαστική ξυλεία (PL) είναι μια πλαστική μορφή ξυλείας (ξυλείας) από παρθένο ή ανακυκλωμένο πλαστικό (στην περίπτωση αυτή μπορεί να ονομαστεί RPL). Είναι κατασκευασμένο από 100% πλαστικό, σε σύγκριση με τη σύνθετη ξυλεία ξύλου-πλαστικού. Χρησιμοποιείται ευρέως σε επιφάνειες εξωτερικών χώρων, και για χύτευση και διακόσμηση επίπλων κήπου, όπως παγκάκια πάρκων. Ανθεκτικό στο ράγισμα και το σχίσιμο όταν τοποθετηθεί κατάλληλα, η πλαστική ξυλεία μπορεί να χυτευθεί με ή χωρίς προσομοιωμένες λεπτομέρειες κόκκων ξύλου. Ακόμη και με σχέδιο κόκκων ξύλου, το PL εξακολουθεί να διακρίνεται εύκολα οπτικά από το φυσικό ξύλο: οι κόκκοι έχουν το ίδιο ομοιόμορφο χρώμα με το υπόλοιπο υλικό. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η πλαστική ξυλεία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και απαιτεί λιγότερη συντήρηση από τα σύνθετα υλικά ξύλου/πλαστικού ή ακόμα και από το ανθεκτικό στη σήψη ξύλο. Σε αντίθεση με την σύνθετη ξυλεία ξύλου-πλαστικού, η πλαστική ξυλεία είναι 100% ανακυκλώσιμη μετά την αρχική προβλεπόμενη χρήση της.

PP

Πολυπροπυλένιο, τύπος πλαστικού με βάση το πετρέλαιο. Το πολυπροπυλένιο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο βάρος και στο νερό, ενώ έχει μεγάλη αντοχή σε θερμοκρασίες έως και 125 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, η ανθεκτικότητά του δεν περιορίζεται στο βάρος, στο νερό και στην θερμοκρασία αλλά είναι ασυνήθιστα ανθεκτικό σε πολλά χημικά διαλυτικά, οξέα και βάσεις. Το πολυπροπυλένιο ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (το 1950) από τον Fontana, ενώ η σύνθεση του ισοστατικού πολυπροπυλενίου (ημι-κρυσταλλικό) το οποίο έχει βιομηχανικές εφαρμογές, έγινε το 1954 από τον Giulio Natta, ο οποίος μοιράστηκε το βραβείο Nobel Χημείας με τον Karl Ziegler το 1963.

PP-UV

Πολυπροπυλένιο με επεξεργασία για επιπλέον αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία.

PU Belt

Συνθετικός ιμάντας.

PU Rope

Συνθετικό σχοινί.

Push Up

Που ανεβαίνει με κουμπί.

PVC

Απομίμηση δέρματος (ύφασμα με επικάλυψη Polyvinyl cloride PVC). Το PVC παρασκευάστηκε κατά λάθος το 1872 από τον Γερμανό χημικό Όιγκεν Μπάουμαν (Eugen Baumann). Το πολυμερές εμφανίστηκε ως λευκό στερεό σε μια φιάλη χλωροαιθενίου που είχε αφεθεί εκτεθειμένη στο ηλιακό φως. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Ρώσος χημικός Ιβάν Οστρομισλένσκι (Ivan Ostromislensky) και ο Φριτζ Κλάτε (Fritz Klatte) της γερμανικής χημικής εταιρείας Griesheim-Elektron προσπάθησαν και οι δύο να χρησιμοποιήσουν το PVC σε εμπορικά προϊόντα, αλλά οι δυσκολίες στην επεξεργασία του δύσκαμπτου, μερικές φορές εύθρυπτου πολυμερούς απέτρεψαν τις προσπάθειές τους. Οι Γουόλντο Σέμον (Waldo Semon) και η εταιρεία Goodrich Corporation ανέπτυξαν μια μέθοδο το 1926 για να πλαστικοποιήσουν το PVC αναμειγνύοντάς το με διάφορα πρόσθετα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πιο εύκαμπτο και εύκολα επεξεργάσιμο υλικό που σύντομα πέτυχε πλατιά εμπορική χρήση. Το PVC ή αλλιώς πολυμερικός βακελίτης χρησιμοποιείται αρκετά στη βιομηχανία και πιο συγκριμένα στην κατασκευή επίπλων. Η συγκόλληση επάνω στο MDF είναι παρόμοια με αυτή της μελαμίνης ή του βακελίτη. Το υλικό του είναι πολυμερικό και σε μορφή φύλλου. Ξεχωρίζει για την εξαιρετική εμφάνιση του που δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας με σύγχρονο ύφος. Η γυαλιστερή του επιφάνεια κάνει τον χώρο να εντυπωσιάζει αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και ευκολία στο καθάρισμα. Τέλος, το PVC χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αντοχή σε γρατσουνιές, στο χρόνο και διατίθεται σε μονόχρωμες αλλά και άλλες μορφές.

Rattan

Το Rattan είναι το καλύτερο και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυσικό υλικό για την μέθοδο κατασκευής Wicker. Το Rattan που καλλιεργείται στην Ινδονησία είναι το ποιοτικότερο και ανθεκτικότερο υλικό από παρόμοια που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές. Στην πράξη βέβαια στα περισσότερα έπιπλα κήπου και γενικά σε έπιπλα για εξωτερικούς χώρους δεν χρησιμοποιείται το φυσικό Rattan αλλά το αντίστοιχο του PVC, συνθετικό υλικό από τεχνητές ίνες υψηλής ποιότητας.

Relax

Αλλαγή θέσεων καθίσματος για περισσότερη ανάπαυση.

Rib

Ακτίνα

Round Wicker

Στρογγυλό συνθετικό κορδόνι σε απομίμηση μπαμπού.

Sheesham

Ξύλο Ινδικής προέλευσης.

Silk Screen Glass

Διακοσμητικό γυαλί με επεξεργασμένο κεραμικό μελάνι, ανθεκτικό σε γρατσουνιές, με ηλιακή σκίαση και αντιθαμβωτικό.

Sonoma

Χρώμα απόχρωσης ανοιχτόχρωμης σημύδας.

Sonoma Oak

Χρώμα απόχρωσης γκρι-σημύδα.

Steel

Μέταλλο.

Suede

Ο όρος "σουέντ" προέρχεται από τον γαλλικό όρο "gants de Suede", που μεταφράζεται σε "γάντια της Σουηδίας". Κατά τη διάρκεια της ρομαντικής περιόδου στη Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα, οι εισαγωγές σουηδικού δέρματος ήταν πολύ δημοφιλείς μεταξύ των γαλλικών ευγενών. Το σουέντ έγινε πολύ δημοφιλές τον εικοστό αιώνα και συνδέθηκε με την πολυτέλεια υψηλής ποιότητας χάρη στην απαλή, λεπτή του αίσθηση.

Synchro

Μηχανισμός επέκτασης για ταυτόχρονο άνοιγμα και των δύο πλευρών μιας καρέκλας με αναλογία συνήθως 1:2,5 αν και αυτή η αναλογία ενδέχεται να ποικίλει.

Tempered Glass

Γυαλί θερμικής επεξεργασίας που αυξάνει την αντοχή του 4-6 φορές. Σε περίπτωση θραύσης θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια που δεν είναι πιθανόν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Textilene

Διάτρητο πλαστικό ύφασμα από πολυεστέρες υψηλής αντοχής με ένωση PVC (αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως στις ξαπλώστρες παραλίας).

Tortora

Χρώμα απόχρωσης μπεζ άμμου.

Twin Wicker

Συνθετικό κορδόνι διπλής γράμμωσης.

Velure

-Ύφασμα με υφή βελούδου.

Veneer

Καπλαμάς ξύλου.

Water Repellent

Aδιαβροχοποιημένο ύφασμα.

Waterwave Glass

Διακοσμητικό γυαλί κυματοειδούς όψης (εσωτερικά ανάγλυφο).

Wenge

Χρωματισμός wenge (πολύ σκούρο καρυδί έως μαύρο).

White Wash

Βαφή ντεκαπέ λευκό (λευκό με διάφανα τα νερά του υλικού).

Wicker

Το Wicker δεν είναι υλικό, είναι μέθοδος κατασκευής επίπλων κυρίως για εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για μια αρχαία τεχνική, κατά την οποία οι τεχνίτες περνούν το φυσικό ή συνθετικό υλικό από ατμό και στη συνέχεια το λυγίζουν στο σχήμα που θέλουν. Όταν το υλικό στεγνώνει, σκληραίνει και τα υπόλοιπα κομμάτια του επίπλου ράβονται πάνω στο σκελετό. Τα έπιπλα κήπου & εξωτερικού χώρου από Wicker, είναι η ιδανικότερη και η πιο έξυπνη επιλογή, αφού συνδυάζουν υψηλή αντοχή, άνεση, ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, αλλά και ολοκληρωμένη πρόταση για σύνθεση σαλονιού – τραπεζαρίας, καλύπτοντας την αισθητική άποψη του καθένα, κλασσική ή μοντέρνα. Το υλικό σε στυλ Wicker είναι συνθετικό υλικό PVC σε συνδυασμό με τεχνικές ίνες υψηλής ποιότητας, το οποίο ράβεται στον εξαιρετικής ποιότητας μεταλλικό σκελετό ή αλουμινίου. Δεν απορροφούν θερμότητα, είναι πλήρως ανθεκτικά στο νερό (αδιάβροχα), δεν αλλοιώνεται το σχήμα τους και το χρώμα τους και αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Wire Wicker

Στρογγυλό συνθετικό κορδόνι που στο κέντρο του περνάει μεταλλικό σύρμα.

Zebrano

Σε χρωματισμό Zebrano (απομίμηση ξύλου με ρίγες διαφόρων χρωμάτων).

Zipper

Φερμουάρ.

Απλίκα (Τοίχου)

Φωτιστικό που μπαίνει σε κάθετο τοίχο.

Βακελίτης - Laminate

Ο βακελίτης γνωστός και ως laminate συνιστά ένα υλικό επικάλυψης από συνθετική ρητίνη (πλαστικό), ανθεκτικό και σκληρό. Η πραγματική του ονομασία είναι High Pressure Laminate «HPL». Ο βακελίτης είναι σανίδες επενδυμένες με φύλλα από συνθετικά υλικά που στην όψη μοιάζουν με το ξύλο. Ως υλικό είναι πολύ οικονομικό αλλά όχι ιδιαιτέρα διαχρονικό από άποψη αισθητικής. Έχει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Τοποθετείται πάνω σε MDF ή νοβοπάν με ειδικές ρητίνες και διαθέτει τεράστια ποικιλία χρωμάτων και μιμήσεων ξύλου ή άλλων σχεδίων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή του σε χτυπήματα, στην τριβή και σε λεκέδες, η ανθεκτικότητα του στη δημιουργία βακτηρίων και τέλος η σταθερότητα του χρώματος του στο φως και στον τεχνητό φωτισμό. Οι παράγοντες αυτοί τον καθιστούν μια από τις διασημότερες επιλογές για τα ντουλάπια της κουζίνας.

Βελούδο

Πρόκειται για ένα ύφασμα απαλό, χαλαρό, απολαυστικό και φινετσάτο. Παλιά κατασκευαζόταν κυρίως από μεταξωτές ίνες και μάλιστα με μία πολύ ειδική επεξεργασία, που απαιτούσε πολύ χρόνο και ειδικό αργαλειό. Ευτυχώς, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και το υπέροχο αυτό ύφασμα είναι προσιτό για όλους. Το βελούδο κατασκευάζεται πλέον από διάφορες ίνες, όπως το βαμβάκι, το μαλλί, το ρεγιόν, το βισκόζι, ο πολυεστέρας κ.α.

Γιούτα

Η γιούτα (jute) είναι μακριές, μαλακές και λαμπερές φυτικές ίνες που μπορούν να περιστραφούν σε χοντρά, ισχυρά νήματα. Η γιούτα παράγεται από φυτά του γένους Corchorus, το οποίο ανήκει στην οικογένεια μολόχα Malvaceae. Η κύρια πηγή της ίνας είναι το Corchorus olitorius, αλλά θεωρείται κατώτερο από το Corchorus capsularis. “Γιούτα” είναι το όνομα του φυτού ή των ινών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λινάτσας hessian και πολλών ακόμα υλικών. Η γιούτα είναι μια από τις πιο προσιτές φυσικές ίνες και δεύτερη μετά το βαμβάκι στην ποσότητα που παράγεται και στην ποικιλία της χρηστικότητάς του. Οι ίνες από γιούτα αποτελούνται κυρίως από τα φυτικά υλικά κυτταρίνη και λιγνίνη. Ο βιομηχανικός όρος για τις ίνες από γιούτα είναι «ακατέργαστη γιούτα». Οι ίνες είναι υπόλευκες έως καφέ και μήκους από 1 εως 4 μέτρα. Η γιούτα ονομάζεται επίσης “χρυσή ίνα” για το χρώμα και την μεγάλη αντοχή της.

Έλατο

Το έλατο είναι ένα εύκολο ξύλο. Είναι ομοιόμορφο σε υφή και μη ρητινώδες. Έχει χαμηλή αντίσταση στην αποσύνθεση.

Εμποτισμός

Χρωματισμός ξύλου με την μέθοδο της εμβάπτισης.

Εμποτισμός Decore

Χρωματισμός ξύλου με την μέθοδο της διπλής εμβάπτισης με 2 διαφορετικά χρώματα.

Ερυθρελάτη

Η ερυθρελάτη είναι ένα είδος αειθαλούς κωνοφόρου δέντρου που αποκαλείται και νορβηγικό έλατο. Είναι δυνατό και ανθεκτικό. Έχει καλό φινίρισμα και χαμηλή αντίσταση στην αποσύνθεση. Έχει μέτρια συρρίκνωση και είναι ελαφρύ σε βάρος.

Ιρόκο

Το ξύλο ιρόκο, μέτριο σε βάρος, έχει καλές μηχανικές ιδιότητες, μέτρια σκληρότητα, μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή στην υγρασία . Το χρώμα του, ιδιαίτερα ελκυστικό, είναι χρυσαφί- ανοικτό καφέ με ευκρινείς ανοιχτόχρωμες γραμμές. Ωστόσο λόγω της αυξημένης φωτοευαισθησίας του αλλάζει εύκολα χρώμα όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικές κατασκευές.

Καπιτονέ

Καπιτονέ είναι ένα είδος υφάσματος ή μία τεχνική ραψίματος όπου οι ραφές και τα γαζιά σχηματίζουν διάφορα σχέδια και πτυχώσεις ή εξογκώματα. Στα καπιτονέ, το ύφασμα είναι σαν “φουσκωτό” που συγκρατείται από τις ραφές οι οποίες στα σημεία που βρίσκονται “βυθίζουν” το ύφασμα. Δηλαδή στα καπιτονέ δημιουργούνται πολλά μικρά φουσκωτά εξογκώματα που ξεχωρίζουν μεταξύ τους από τις ραφές. Τα εξογκώματα αυτά μπορεί να είναι ρόμβοι, τετραγωνάκια, ρίγες, καθώς και πολλά άλλα σχέδια. Ο σκοπός του στιλ αυτού είναι να σπάσει τη μονοτονία δημιουργώντας διάφορα σχέδια στο ύφασμα. Αυτό βελτιώνει τη συνολική εικόνα του αντικειμένου. Δίνει αίσθηση πολυτέλειας αλλά και λεπτομέρειας στο σχεδιασμό.

Καπλαμάς ξύλου

Για να αποφύγουμε τα αρνητικά του μασίφ ξύλου, στα περισσότερα έπιπλα, όπως κουζίνα, τραπέζια, ντουλάπες, βιβλιοθήκες κ.α. είναι πιο κοινή η χρήση του ξύλου από καπλαμά. Το εσωτερικό της είναι φτιαγμένο από μοριοσανίδα (MDF), δηλαδή συμπιεσμένο τριμμένο ξύλο και πριονίδι και στην επιφάνεια της κολλάτε ένα λεπτό φύλλο από φυσικό ξύλο. Ο καπλαμάς είναι στην κατηγορία των φυσικών ξύλων και όχι απομίμηση όπως η μελαμίνη και το λάμινεϊτ.

Καρυδιά

Η καρυδιά είναι ένας από τους πιο ευπροσάρμοστους και δημοφιλείς τύπους ξύλου με πολύ λεπτή υφή. Το ξύλο είναι χρώματος ανοιχτό έως σκούρο σοκολατί με ευθύγραμμα νερά ξύλου. Είναι ισχυρό, σκληρό και ανθεκτικό, χωρίς να είναι υπερβολικά βαρύ. Έχει εξαιρετικές ιδιότητες επεξεργασίας ξύλου και άριστο φινίρισμα.

Καστανιά

Η καστανιά είναι ένα ακόμη δημοφιλές ξύλο, ανθεκτικό στο χρόνο και στην υγρασία, μέτριο σε βάρος. Το χρώμα του είναι ωχρο-καστανό ως κίτρινο-γκρι με ωραία νερά. Το ξύλο είναι πορώδες ενώ ως προς τη σκληρότητα του χαρακτηρίζεται μαλακό. Λόγω της περιεκτικότητας του σε οξέα, σε υγρό περιβάλλον διαβρώνει μέταλλα ενώ προκαλεί κυάνωση σε μέταλλα που περιέχουν σίδηρο.

Κερασιά

Η κερασιά διαθέτει ποικίλες φυσικών αποχρώσεων, με πλούσιο και ξεχωριστό χρώμα, που κυμαίνονται από το κόκκινο έως το καφέ. Τα νερά του ξύλου χαρακτηρίζονται ως κυματοειδείς γραμμές. Είναι ξύλο σκληρό, ισχυρό, ανθεκτικό στη βροχή. Αντέχει στην κάμψη. Είναι εύκολο να χαραχθεί και να γυαλιστεί, χρησιμοποιείται για σκαλίσματα και στη ξυλογλυπτική.

Κέδρος

Ο κέδρος είναι μαλακό ξύλο που έχει κόκκινο-καφέ χρώμα με ελαφρές ραβδώσεις. Η υφή του είναι ομοιόμορφη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φθορά και τα έντομα.

Κονσόλα

Είδος τραπεζιού, συνήθως μακρόστενο που χρησιμεύει για αποθήκευση μικροαντικειμένων ή ακόμα και οικοσκευής και συνήθως τοποθετείται με την μια μεριά του να ακουμπάει σε τοίχο. Αρκετές κονσόλες μάλιστα έχουν μόνο δύο πόδια και η πίσω πλευρά είναι στερεωμένη στον τοίχο. Συνήθως, έχει δύο διπλανά συρτάρια, αλλά υπάρχουν και κονσόλες μόνο ως τραπέζια. Χρησιμοποιείται σε όλους τους χώρους του σπιτιού ανάλογα το design και την διακόσμηση.

Κώνειο ή Μαγκούτα

Είναι ελαφρύ σε βάρος, με ομοιόμορφη υφή. Είναι εύκολο στην επεξεργασία του και έχει χαμηλή αντίσταση σε φθορά. Μη – ρητινώδες

Λάκα Eμποτισμού Mονή / Διπλή

Μονή / διπλή βαφή νερού ξύλου (οικολογική) με την μέθοδο της εμβάπτισης. Το όνομα λάκα έχει τις ρίζες του από την ιταλική λέξη lacca, που σημαίνει βερνίκι. Πιο συγκεκριμένα από λάκα είναι τα έπιπλα εκείνα τα οποία είναι κατασκευασμένα από ξύλο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία και έχει περαστεί με ειδικό βερνίκι. Η λάκα είναι ένα είδος βαφής που δημιουργεί εξαιρετικά λείες επιφάνειες. Η ακρυλική λάκα είναι υψηλών απαιτήσεων και άοσμη, ελαστική και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι είναι οικολογική. Ενώ είναι επίσης κατάλληλη για όλα τα έπιπλα εσωτερικών χώρων. Μπορείς να την βρεις σε μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, σε ματ και γυαλιστερή υφή και σου προσφέρει εξαιρετικά υψηλής αισθητικής αποτελέσματα, με υψηλή αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Η λάκα χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε κατασκευή επίπλων παιδικών δωματίων, επίπλων σαλονιού, επίπλων μπάνιου καθώς και άλλων κατασκευών μέσα στο σπίτι.

Μάνγκο (Ξύλο)

Το μάνγκο είναι πυκνό και δυνατό σκληρό ξύλο με ιδιαίτερα ελκυστικά νερά. Τα νερά του ξύλου του είναι μοναδικά καθώς ενσωματώνουν αρκετούς τόνους και χρώματα, που κυμαίνονται από ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, όπως σκούρο καφέ έως ανοιχτό ροζ ή πράσινο. Είναι ελαφρύτερο από άλλα είδη ξύλου και είναι ανθεκτικό στο νερό.

Μαόνι

Έχει χρώμα κοκκινωπό-καφέ. Είναι δυνατό, με ομοιόμορφη δομή πόρων και δυσδιάκριτα καθορισμένους ετήσιους δακτυλίους. Είναι ένα εξαιρετικό ξύλο με όμορφο φινίρισμα. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του είναι ότι δεν σκεβρώνει , δεν διογκώνεται ή συρρικνώνεται, ενώ είναι ανθεκτικό και κάτω από το νερό.

Μελαμίνη

Η μελαμίνη είναι ένα συνθετικό υλικό. Το υλικό της επιφάνειας της είναι η σκληρή ρητίνη και χαρτί, η οποία πολλές φορές μιμείται φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, το μάρμαρο κ.α. Αλλά την βρίσκουμε σε διάφορα στυλ και χρώματα. Στο εσωτερικό της η μελαμίνη μπορεί να είναι φτιαγμένη από μοριοσανίδα, MDF ή κόντρα πλακέ.

Μετάξι / Silk

Το μετάξι είναι ένα λεπτό, λείο υλικό που παράγεται από τα κουκούλια - μαλακά προστατευτικά κελύφη - που κατασκευάζονται από μεταξοσκώληκες της μουριάς (προνύμφες εντόμων). Ο θρύλος λέει ότι ήταν η Λέι Τζου, σύζυγος του Κίτρινου Αυτοκράτορα, ηγεμόνα της Κίνας το 3000 περίπου π.Χ., που ανακάλυψε τους μεταξοσκώληκες. Έτσι, οι ίνες μεταξιού παράγονται από τους μεταξοσκώληκες όσο περιστρέφονται στο κουκούλι τους. Αυτές οι εξαιρετικά μαλακές ίνες συλλέγονται από το κουκούλι σε ακατέργαστη κατάσταση βράζοντας σε ζεστό νερό (που περιέχει ακόμα τους μεταξοσκώληκες) και ανακατεύονται μέχρι να ξετυλιχτούν τα κουκούλια.

Μοριοσανίδα ( ή νοβοπάν ή τσιπμπορντ)

Είναι ένα παράγωγο ξύλου κατασκευασμένο από κομματάκια ξύλου, πριονίδι και ότι περισσεύει από την επεξεργασία του ξύλου, που σε συνδυασμό με ένα ρητινούχο συνδετικό υλικό μετατρέπεται υπό υψηλή πίεση σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων . Πιο οικονομικό από το MDF, λιγότερο πυκνό, και με λιγότερη αντοχή στην υγρασία. Η μοριοσανίδα επενδύεται συνήθως με συνθετικά υλικά-όπως μελαμίνη- αλλά και με καπλαμάδες ξύλινους . Μεγάλες επιφάνειες, κατάλληλες για ντουλάπες, γραφεία βιβλιοθήκες, κουζίνες, τραπέζια, είναι κατασκευασμένες από επενδυμένη μοριοσανίδα.

Ξύλο μασίφ

Όταν αναφερόμαστε σε μασίφ, εννοούμε τα ξύλα που κατασκευάζονται ολοκληρωτικά από τον κορμό δέντρου. Συνήθως τα ξύλα που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή επίπλων είναι ο δρυς, η οξιά, η καρυδιά κ.α. Το μασίφ είναι η πιο ακριβή επιλογή σε είδος ξύλου αλλά ξεχωρίζει για την διαχρονική αισθητική του.

Οξιά

Η οξιά είναι ένα σκληρό, δυνατό, ελαστικό και βαρύ ξύλο με μικροσκοπικούς πόρους. Αυτό το σχετικά φθηνό ξύλο είναι κομψό και έχει κοκκινωπό καφέ χρώμα.

Πλαφονιέρα

Φωτιστικό οροφής που δεν είναι κρεμαστό.

Πολυεστερικό Ύφασμα (Πολυεστέρας) - Polyester

Ο πολυεστέρας είναι ένας γενικευμένος όρος για οποιοδήποτε ύφασμα, το οποίο κατασκευάζεται με νήματα ή ίνες πολυεστέρα. Πρόκειται για μια συντομευμένη ονομασία για ένα συνθετικό, ανθρωπογενές πολυμερές, το οποίο, ως ειδικό υλικό, αναφέρεται συχνότερα ως τύπος που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Δημιουργείται με ανάμιξη αιθυλενογλυκόλης και τερεφθαλικού οξέος. Ακούγονται εξαιρετικά και δυσνόητα επιστημονικά, αλλά ουσιαστικά, ο πολυεστέρας είναι ένα είδος πλαστικού. Εφευρέθηκε το 1941 από τους βρετανούς χημικούς John Rex Whinfield και James Tennant Dickson και έγινε ολοένα και πιο δημοφιλής στη δεκαετία του '70.

Σφένδαμος

Το ξύλο σφενδάμου έχει λεπτή υφή και μεγάλη δύναμη. Είναι τόσο σκληρός και ανθεκτικός στις κρούσεις που χρησιμοποιείται συχνά για ξύλινους διαδρόμους. Χαρακτηρίζεται για τους ομοιόμορφου μεγέθους πόρους του, που δίνουν στο ξύλο λεπτής υφής φινίρισμα και νερά ξύλου. Είναι ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό ξύλο.

Σχοινί

Το σχοινί είναι η γραμμική κατασκευή που αποτελείται από ίνες τυλιγμένες η μια γύρω στην άλλη που χρησιμοποιείται για περίδεση ή για δέσιμο αντικειμένων ή ζώων. Οι ίνες μπορεί να είναι φυτικές (κάνναβη, τζίβα), δερμάτινες, συνθετικές ή να είναι μεταλλικά σύρματα. Πωλείται τυλιγμένο σε κουβάρια σφαιρικής μορφής ή τυλιγμένο σε κυλινδρικό σχήμα.

TIK (teak)

Το Teak είναι ο πιο δημοφιλής τύπος σκληρού ξύλου. Είναι χρώματος κίτρινο έως σκούρο καφέ, εξαιρετικά βαρύ, υψηλής αντοχής, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, ανθεκτικό στο σκέβρωμα και δεν αποσυντίθεται. Συχνά, τα νερά του ξύλου του είναι έντονα και σε ευθεία.

Τουαλέτα

Σύνθεση επίπλων που αποτελείται συνήθως από κονσόλα συνοδευόμενη από σκαμπό και καθρέφτη τοίχου. Χρησιμοποιείται σε κρεβατοκάμαρες και χρησιμεύει για αποθήκευση ειδών περιποίησης κυρίως των γυναικών και ως ένα σημείο καλλωπισμού.

Τριανταφυλλιά

Η τριανταφυλλιά είναι πολύ σκληρό ξύλο και έχει σκούρο κοκκινωπό χρώμα. Είναι αρωματικό, με πυκνά νερά ξύλου. Είναι δύσκολο στην επεξεργασία του, ενώ έχει έντονο γυαλιστερό φινίρισμα.

Φοριαμός

Φοριαμός είναι ένα είδος επίπλου, κυρίως μεταλλικό, που χρησιμοποιείται κυρίως για αποθήκευση. Στην ουσία πρόκειται για ένα ντουλάπι, το οποίο διαθέτει είτε ράφια , είτε συρτάρια, είτε και τα δύο. Οι φοριαμοί είναι συνήθως ψηλοί και στενοί και τις περισσότερες φορές κλείνουν και έχουν την δυνατότητα να κλειδώνουν. Πολλές φορές η λέξη χρησιμοποιείται ως συνώνυμη της συρταριέρας, αν και πρόκειται για διαφορετικά έπιπλα. Στο στρατό, ο φοριαμός είναι μια ντουλάπα, συνήθως μεταλλική και με γρίλιες, μέσα στην οποία φυλάσσουν οι στρατιώτες τα προσωπικά τους αντικείμενα. Φοριαμοί υπάρχουν και σε γραφεία ή δημόσιες υπηρεσίες και χρησιμοποιούνται για την φύλαξη εγγράφων ή άλλων αντικειμένων.

Φράξινος (Δεσποτάκι)

Ο φράξινος είναι ένα δυνατό, βαρύ, δακτυλιοειδές πορώδες ξύλο. Έχει ίσια, προεξέχοντα νερά ξύλου που μοιάζουν με δρυς, ενώ το χρώμα του είναι λευκό έως ανοιχτό καφέ.

Χρώμιο

Ο μεταλλικός σκελετός πολλών επίπλων ,υποβάλλεται σε μία επεξεργασία που ονομάζεται χρωμίωση. Μία λεπτή στρώση χρωμίου επικολλάται στο μέταλλο για να του δώσει ελκυστική εμφάνιση και αντοχή στη διάβρωση και στα χτυπήματα. Καρέκλες και τραπέζια χρωμίου, πόμολα, καρέκλες γραφείου, σκαμπό και άλλα έπιπλα έχουν σκελετό χρωμιωμένο. Δίνει την αίσθηση της καθαρότητας στον χώρο.

Ψάθα

το πλέγμα που κατασκευάζεται από στελέχη ή άχυρα φυτών (π.χ. βούρλα, σχίνους, τύφη), τα οποία υφαίνονται ή συνδέονται και σταθεροποιούνται με διάφορους τρόπους ώστε να σχηματίζουν ένα σταθερό και κάπως παχύ στρώμα μικρού ή μεγάλου εμβαδού για κάθισμα, πατάκι, τέντα, χαλί κ.λπ. -άλλοτε η ψάθα χρησίμευε ως στρώμα των πολύ φτωχών.

Οργανικός Μοντερνισμός

Πρόκειται για μια τάση στην εσωτερική διακόσμηση που βασίζεται σε φυσικά, οργανικά στοιχεία, στοιχεία δηλαδή της φύσης, και στην αφθονία του φυσικού φωτός. Πάνω από όλα, ο οργανικός μοντερνισμός είναι μια έκκληση για έναν φυσικό, πιο ζεστό τρόπο ζωής. Ξεκίνησε ως τάση τις δεκαετίες του 40’-50’ του προηγούμενου αιώνα και έχει να κάνει με το σχεδιασμό ενός ακατέργαστου και εκλεπτυσμένου χώρου που απλώνει διακριτικά οργανικά στοιχεία, φόρμες και αποχρώσεις σε ένα φόντο εκλεπτυσμένης και μοντέρνας απλότητας. Η οργανική αίσθηση από τα εμπνευσμένα από τη φύση κομμάτια και αρχιτεκτονικά στοιχεία εξισορροπεί τις καθαρές γραμμές, εστιάζοντας γύρω από τα ενδιαφέροντα κομμάτια που παρουσιάζονται και τα οποία προσθέτουν μια γήινη ζεστασιά στον περίγυρο.

Στυλ Boho

Το boho, δηλαδή η μποέμικη διακόσμηση, είναι μια τάση που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια και συνδυάζει το στιλ των χίπις με το αριστοκρατικό μποέμ. Το boho ή bohemian προέρχεται από την γαλλική ομόηχη λέξη Μποέμ (Bohème) που αρχικά σήμαινε καταγωγή από τη Βοημία, πόλη της Τσεχίας, δηλαδή Βοημός και συνεκδοχικά αυτός που κάνει ζωή τσιγγάνου, χωρίς τη φροντίδα και τη σκέψη της επαύριον.

Διακόσμηση Boho

Στο design, το boho chic χαρίζει στο χώρο μια ανεμελιά, μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και χαράς που σπάνια βρίσκει κανείς στα σύγχρονα trends της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων.

Λίγα ρεύματα αντιπροσωπεύουν τόσο έντονα την αίσθηση της χαλαρότητας και της ηρεμίας όσο το bohemian ή boho στιλ. Το αεράτο, «πλούσιο» είδος αισθητικής που μας δίνει την ευκαιρία να παίξουμε όσο περισσότερο γίνεται με το χρώμα, να γίνουμε δημιουργικοί αναμιγνύοντας διαφορετικά σχέδια και αποχρώσεις, αλλά πάνω από όλα να αισθανθούμε έστω και προσωρινά νομάδες αυτού του κόσμου.

Το μυστικό της boho διακόσμησης είναι να δείχνει ο χώρος σου άψογα οργανωμένος, χωρίς όμως ίχνος προσπάθειας. Επιμελώς ατημέλητος ή χαλαρά επιμελής, το πνεύμα που αντικατοπτρίζει το συγκεκριμένο στιλ είναι ένα σπίτι όπου θα ζούσε κάποιος που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, που του αρέσει να περνάει τις μέρες του στην παραλία ή που απλώς είναι πολύ χαλαρός.

Σημεία αναφοράς του boho στο interior design:

- Χαλαρό στιλ

- Γήινα χρώματα στους τοίχους (κρεμ, απαλά μπεζ, λευκά)

- Φλοράλ νότες

- Φυτά εσωτερικού χώρου

- Έντονα σχέδια σε υφάσματα και μαξιλάρια

- Χρώματα που μπερδεύονται και δημιουργούν gipsy vibes

- Πολλά μαξιλάρια σε καναπέδες και μαξιλάρες στο πάτωμα

- Vintage αντικείμενα

- Ριχτάρια σε καναπέδες και κρεβάτια

- Ιδιαίτερα φωτιστικά και λαμπάκια

- Καθρέπτες και πίνακες

- Οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά

Ρίζες

Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους Γάλλους προκειμένου να χαρακτηρίσουν έτσι τους Παρισινούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες, για τον ανέμελο τρόπο της σκέψης και της ζωής τους, που ερχόντουσαν αντίθετες με τα στενά πλαίσια του βίου των οικονομικών ορίων των πολιτών με τις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις να τρέχουν, αλλά και περισσότερο για την ατημέλητη εμφάνισή τους - ιδιαίτερα των καφενόβιων του «Καρτιέ Λατέν», της διάσημης γαλλικής συνοικίας.

Τα χαρακτηριστικά των μποέμ ήταν η αδιαφορία για τη ζωή και τις ευθύνες της, η ξεγνοιασιά, η διαρκής ευθυμία, η σπατάλη χρημάτων και τα όνειρα για νέα και μεγαλύτερα έσοδα.

Στρώμα Bonnell ή Continuous Spring

Η παραδοσιακή και πιο ανθεκτική κατασκευή στρωμάτων. Αποτελούνται από πολλαπλά (συνεχόμενα) ελατήρια του ίδιου τύπου και σκληρότητας, ενωμένα σε ένα πλέγμα. Εάν χρειαστεί τοποθετείται ειδική λάμα, έτσι ώστε να ενισχύει το αρχικό σχήμα και να τοποθετούνται περιμετρικά οι κολώνες. Αυτό το πλέγμα αποτελεί την καρδιά του στρώματος και είναι υπεύθυνο για το πώς θα διανεμηθεί το βάρος. Τα στρώματα Bonnell, είναι συνήθως πιο σκληρά από στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια pocket και στρώματα foam.

Στρώμα Pocket Spring

Τα στρώματα Pocket είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τύπος στρωμάτων νέας τεχνολογίας. Η καρδιά του στρώματος αποτελείται από πολλά ανεξάρτητα ελατήρια, εγκλωβισμένα σε ένα κυλινδρικό πανί pocket. Κάθε ελατήριο είναι σταθερά κολλημένο με τα γειτονικά ελατήρια. Αυτή η τεχνική δίνει την δυνατότητα στα ελατήρια να κινηθούν ανεξάρτητα των διπλανών τους. Αυτή η περίπλοκη τεχνική καθιστά τα στρώματα pocket προσαρμόσιμα στο σχήμα του σώματος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν το στρώμα χρησιμοποιηθεί από 2 άτομα και οι κινήσεις τους ενός ατόμου δεν επηρεάζουν το άλλο άτομο. Ενδείκνυνται για υπέρβαρα άτομα.

Στρώμα Foam – Latex - Visco

Τα στρώματα τύπου foam, αποτελούνται στην σύνθεση από διαφορετικά είδη αφρωδών υλικών. Διακρίνονται σε σκληρά και μαλακά ανάλογα με το αφρώδες υλικό. Τα στρώματα αυτά φημίζονται για την ανατομικότητα τους και είναι ευχάριστα προς το σώμα.

Στρώμα Latex

Τεχνητό υλικό από φυσικό καουτσούκ με καταπληκτικές ιδιότητες προσαρμογής στο σώμα. Το Latex έχει δομή ανοικτής κυψελίδας, που περιέχει εκατομμύρια μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα, συνδεδεμένες μεταξύ τους, που όχι μόνο έχουν σαν συνέπεια το υλικό να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, αλλά και να διασφαλίζει τον βέλτιστο εξαερισμό και την ανατομία. Τα στρώματα Latex είναι αθόρυβα και έχουν μεγάλη ελαστικότητα. Επιστρέφουν άμεσα στην αρχική θέση. Τα στρώματα από Latex δεν συνδυάζονται μόνο άριστα με την βάση στήριξης του στρώματος, αλλά δείχνουν και ανώτερες μηχανικές και μικροκλιματικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιούνται σε σύγκριση με τα στρώματα που έχουν εσωτερικά ελατήρια. Διαθέτει υποαλλεργικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Στρώμα Αφρώδες Memory Soft + HARD

Αφρώδες υλικό που η μαλακότητά του ρυθμίζεται από την θερμοκρασία του σώματος. Προσφέρει ολικό αγκάλιασμα στο σώμα για απόλαυση στον ύπνο. Επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση, μετά από κάθε χρήση. Η πυκνότητα, η σκληρότητα ( μαλακό, μέτριο, σκληρό) και άλλες παράμετροι, όπως είναι το ύψος οι διαστάσεις, κλπ., προσαρμόζονται στις επιθυμίες του πελάτη.

Pillow Top ή Ανώστρωμα

Το ανώστρωμα (pillow top) αναφέρεται στην κορυφή του στρώματος ή στο ίδιο το στρώμα ως «στρώμα pillow top». Τι σημαίνει όμως πρακτικά και τι προσφέρει στο σώμα αυτή η επιπρόσθετη επιφάνεια;

Ουσιαστικά το pillow top είναι ένα επιφανειακό στρώμα από μαλακό υλικό που είναι ραμμένο και συσκευασμένο στο κάλυμμα. Αυτό παρέχει μια απαλή αίσθηση σαν «σύννεφο» στην επιφάνεια του στρώματος. Τα pillow top ξεκίνησαν ως κάλυμμα στρώματος (και ως λεπτά στρώματα ή μαξιλαράκια στρώματος) για να εφαρμόσουν πάνω σε ένα στρώμα ως επιπλέον επένδυση. Στη συνέχεια, άρχισαν να προσαρμόζονται ως κανονικές επιφάνειες σε στρώματα, για να φτάσουν σήμερα να μπορούν να συνοδεύσουν σχεδόν κάθε στρώμα με ή χωρίς ελατήρια.

Επίστρωμα (Topper)

Επίστρωμα είναι ένα υλικό πάχους όσο ένα λεπτό πάπλωμα συνήθως, το οποίο μπορεί να αποτελείται από ύφασμα, πούπουλα, ή αφρώδη υλικά όπως περιγράφονται πιο πάνω, το οποίο τα βάζουμε επάνω από το στρώμα μας. Το βάζουμε συνήθως για να προστατεύσουμε το στρώμα μας από τυχόν λεκέδες που μπορεί να μην αρκεί ένα σεντόνι για να συγκρατήσει. Για παράδειγμα αν ρίξουμε κρασί, τότε είναι ικανό να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά και βάζουμε απλά το επίστρωμα και το σεντόνι στο πλυντήριο. Επίσης, μπορεί να το βάλουμε ώστε να μας "μαλακώσει" κάπως το στρώμα ή τυχόν λακκούβες που μπορεί να έχουν γίνει, να τις "εξομαλύνει" κι έτσι να έχουμε πιο άνετο ύπνο.

Υπόστρωμα

Υπόστρωμα είναι ένα ας πούμε σαν μικρό στρώμα - ύφασμα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό, το οποίο το βάζουμε κάτω από το στρώμα. Ενώ το επίστρωμα το βάζουμε από πάνω, το υπόστρωμα το βάζουμε από κάτω. Συνήθως πολλά κρεβάτια έχουν κάποιο τέτοιο είτε υπό μορφή ξύλου, κλπ. Αυτό χρησιμεύει στο να μην προσκολλάει η σκόνη που βρίσκεται κάτω από το κρεβάτι, στο στρώμα, αν αυτό είναι εκτεθειμένο με το πάτωμα. Έτσι παρεμβάλλουμε ένα τέτοιο, ώστε το στρώμα να μην μαζεύει τη σκόνη από κάτω, αλλά να τη μαζεύει αυτό.

Βάση Υπόστρωμα

Πρόκειται για είδος κρεβατιού κατασκευασμένο από διάφορα υλικά, όπως μασίφ ξύλο ή, το πιο διαδεδομένο, από πεπιεσμένο αφρό που στερεοποιείται. Είναι δηλαδή μια συμπαγής επιφάνεια με πόδια ή ακόμα και με κεφαλάρι. Το πλεονέκτημα σε σχέση με τα παραδοσιακά κρεβάτια είναι ότι ΔΕΝ έχει κανένα κινούμενο μέρος ή έστω συναρμολογούμενο με αποτέλεσμα να αντέχει τεράστιο βάρος και να είναι παντελώς αθόρυβο μιας και δεν έχει τίποτα που να μπορεί να ακουστεί.